De fraude bij de Franse bank Société Générale was het werk van één enkele man die de controleprocedures wist te ontwijken. Dat heeft de topman van Société Générale, Daniel Bouton, donderdag gezegd tijdens een persconferentie naar aanleiding van de ontdekte interne fraude ten belope van 4,9 miljard euro.
Het zou gaan om de 31-jarige Jérôme Kerviel. Hij werkte sinds 2000 voor de bank. Dat zegt Jean-Pierre Mustier, de baas van de afdeling SG CIB waar Kerviel werkte.

Kerviel haalde aan de universiteit van Lyon een master in marktfinanciën. Hij kwam in augustus 2000 terecht bij Société Générale. Eerst werkte hij in de "middle office", waar hij de orders moest controleren. In 2005 kwam hij in de "front office" terecht, de meest prestigieuze dienst.

Kerviel moest er orders uitvoeren op termijncontracten. Zijn loon lag niet hoger dan 100.000 euro per jaar, een vrij bescheiden loon voor iemand in die positie.

Mustier, die lang met Kerviel sprak, zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn werknemer alleen werkte. "Rekening houdend met de gebruikte methode lijkt het onmogelijk dat hij medeplichtigen had".

Volgens de bestuurders van de bank, zijn de motieven van Kerviel niet duidelijk. Hij zou zich niet persoonlijk verrijkt hebben. De vakbonden zeggen dat de directie de man heeft afgeschilderd als "fragiel" en met "familiale problemen".

De bank weet niet waar de man zich bevindt.

Volgens topman Bouton, die zelf de naam van de dader niet wou bevestigen, ging het om een enkeling die een bedrijf heeft opgericht dat werd verborgen binnen de groep. Hij gebruikte instrumenten van Société Générale en was intelligent genoeg om de controleprocedures te omzeilen', aldus Bouton.

Hij voegde daaraan toe dat de handelaar tijdens het hele jaar 2007 gehandeld heeft en dat er een klacht wordt ingediend. De fraude werd op 19 januari ontdekt.

'Ik bied mijn verontschuldigingen aan aan alle aandeelhouders en vooral aan de werknemers die aandelen bezitten', zei de topman nog. Hij deelde ook mee dat hijzelf en algemeen directeur Philippe Citerne hun bonus voor 2007 weigeren, net als hun vast loon voor de eerste zes maanden van dit jaar.

De fraude bij Société Générale doet denken aan de zaak Nick Leeson, die midden de jaren negentig zijn werkgever Barings op de rand van het faillissement bracht door te speculeren met geld van klanten. Hij veroorzaakte een verlies van 850 miljoen pond.

De Britse bank kon enkel gered worden dankzij een overname - voor een symbolische pond - door ING. Leeson reageerde donderdag kort maar niet verrast op de gebeurtenissen bij Société Générale: 'Het moest eens gebeuren.'

De Franse regering maant naar aanleiding van de zaak opnieuw aan tot meer transparantie op de financiële markten. 'Dit is een extra reden om de structurele hervormingen door te voeren die Frankrijk nodig heeft', zei een woordvoerder van het Elysée.

President Nicolas Sarkozy zal dinsdag in Londen overleggen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en met de Britse premier Gordon Brown.

De Franse eerste minister François Fillon noemde de fraude een 'ernstige zaak', maar benadrukte dat die niets te maken heeft met de toestand van de financiële markten.