De Italiaanse premier Romano Prodi vraagt donderdag het vertrouwen voor zijn centrumlinkse regering aan de Senaat. Dat heeft de 68-jarige premier bevestigd aan president Giorgio Napolitano. Een nederlaag in de Senaat is zo goed als zeker.
Diverse linkse politici hebben er gisteravond bij Prodi op aangedrongen om de handdoek in de ring te gooien en het niet te laten uitlopen op een nederlaag in de Senaat. Ook president Giorgio Napolitano zou dat aan Prodi hebben gevraagd. Prodi liet toen weten erover te willen nadenken.

Nieuwe verkiezingen?

De Italiaanse premier heeft nu toch beslist om de Senaat kleur te laten bekennen. Om 15.00 u komt die bijeen om zich uit te spreken. De kans is zeer groot dat Prodi de vertrouwensstemming verliest - hij beschikt niet meer over een meerderheid in de Senaat. Dat zou het einde betekenen van de 61ste naoorlogse regering. Waarschijnlijk komen er dan nieuwe verkiezingen.

President Napolitano kan echter ook voor een overgangskabinet kiezen dat dan de kieswet, oorzaak van de gefragmenteerde meerderheid in Italië, moet aanpakken.

Kieswet

De aanleiding van de huidige crisis is het ontslag van Justitieminister Clemente Mastella en het terugtrekken van diens kleine katholieke centrumpartij Udeur uit de centrumlinkse regering. Mastella wordt samen met zijn vrouw genoemd in een corruptieschandaal.

Commentatoren zijn echter van mening dat onenigheid over de hervorming van de kieswet de echte reden is voor de huidige crisis. Die hervorming zou de kleine partijen, zoals Udeur, veel minder macht geven.