De Democratische senator Hillary Clinton en de Republikeinse senator John McCain leiden in hun eigen kamp de strijd om de nominatie voor de presidentsverkiezingen van begin november, zo blijkt uit een landelijke opiniepeiling.
Volgens de voor de Los Angeles Times (LAT) en Bloomberg News verrichte enquête ligt bij de Democraten Hillary Clinton negen procent voor op haar belangrijkste rivaal, senator Barack Obama.

Maar in vergelijking met de vorige peiling slinkt de voorsprong van de vroegere First Lady want de achterstand van de zwarte rijzende ster uit de Amerikaanse politiek bedroeg toen nog 24 procent.

Volgens de tussen 18 en 22 januari bij 1.541 volwassenen afgenomen peiling, is Cinton goed voor 42 procent van de stemintenties, Obama 33 procent en ex-senator John Edwards 11 procent.

Twee derde van de Democratische kiezers zei nu 'zeker' te zijn van hun keuze, want wijzigingen ter elfder ure veel onwaarschijnlijker maakt, aldus de LAT.

Indien Edwards, die nog geen enkele voorverkiezing heeft gewonnen, opgeeft, zouden zijn aanhangers naar Clinton neigen in plaats van Obama, zo leerde de peiling die een foutenmarge van 3 procentpunt heeft.

In het Republikeinse kamp leidt John McCain met 22 procent van de stemintenties, gevolgd door ex-gouverneur van Arkansas Mike Huckabee met 18, Mitt Romney met 17 en de vroegere Newyorkse burgemeester Rudolph Giuliani 12 procent. Giuliani lag in de vorige edities van de peiling voor de LAT en Bloomberg steeds voorop. Hij mikt echter naar eigen zeggen op de staat Florida, de eerste bevolkingrijke staat, waar er op 26 janauri voorverkiezingen zijn.

De peiling onder de Republikeinen heeft evenwel een foutenmarge van vijf procentpunt.