Na twee relatief rustige jaren is de vernietiging van het Braziliaanse regenwoud de laatste maanden weer drastisch toegenomen. Dat meldde de Braziliaanse regering woensdagavond.
De maandelijks vernielde oppervlakte steeg van 234 vierkante kilometer in augustus tot 948 vierkante kilometer in december. 'Nooit eerder zagen we zo'n snelle ontbossing in deze periode van het jaar', zei Gilberto Camara, het hoofd van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek, dat satellietbeelden van het gebied maakt.

In die vijf maanden werd vier keer zoveel regenwoud vernield als in dezelfde periode in 2004. In totaal gaat het om 3.235 vierkante kilometer. Dat cijfer kan nog oplopen wanneer satellietbeelden met een hogere resolutie geanalyseerd worden.

'Extreem verontrustend'

'De gegevens zijn extreem verontrustend', zei Joao Paulo Capobianco, de directiesecretaris van de Braziliaanse minister van Milieu. Enkele maanden geleden verkondigde president Luiz Lula da Silva nog trots dat Brazilië erin geslaagd was om de ontbossing met 50 procent te verminderen sinds juli 2005.

Donderdag beslist de regering over nieuwe maatregelen om de ontbossing te beperken.

Sinds 1970 verloor het Amazonegebied 700.000 vierkante kilometer jungle. 's Werelds grootste regenwoud - ook wel de groene longen van de aarde, wegens zijn capaciteit om broeikasgassen op te nemen en zuurstof te produceren - bedekt ongeveer 6 miljoen vierkante kilometer en wordt algemeen beschouwd als de habitat voor het grootste aantal soorten levende wezens ter wereld.