Ex-schepen Jan Arits uit Bocholt heeft in twee jaar tijd honderdduizenden euro's gemeenschapsgeld vergokt. Dat schrijft Het Belang van Limburg donderdag. Bij de kerkfabriek is er een tekort van 184.000 euro. Van de rekening van de vzw Parochiehuis zou hij 215.000 euro hebben afgehaald. De gemeente heeft intussen klacht ingediend bij de onderzoeksrechter in Tongeren.

Arits was voorzitter en penningmeester van zowel de kerkfabriek als de vzw Parochiehuis. Hij is ook schepen geweest en was tot vandaag raadslid voor de CD&V.

De gemeente Bocholt heeft intussen een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij de onderzoeksrechter in Tongeren. Dat heeft burgemeester Jean-Paul Peuskens (SP.A) donderdag bevestigd. 'Er kon geen sluitend beeld gegeven worden over de rekeningen van de kerkfabriek en de vzw Parochiehuis, en daarom zagen we ons genoodzaakt gerechtelijke stappen te ondernemen. De beslissing is woensdagavond genomen door het schepencollege en donderdagochtend heeft onze raadsman Leo Deckers bij het gerecht in Tongeren klacht ingediend. Vermoedelijk zal de onderzoeksrechter nu snel handelen,' aldus Peuskens.

Jan Arits heeft zijn ontslag aangekondigd en bekent schuld. 'De gokziekte heeft me meegesleept', zegt hij. 'Ik dacht alles zelf nog te kunnen oplossen en ik hoopte alles terug te betalen. Het spijt me zo.' Arits is ondertussen in behandeling voor zijn gokverslaving.