Fixkes winnen Ultratop Download Award
BRUSSEL - De Antwerpse groep Fixkes heeft de Ultratop Download Award 2007 gewonnen. De nummers van de band werden vorig jaar bijna 50.000 keer gedownload. De bandleden ontvingen de award donderdag uit de handen van minister van Economie Sabine Laruelle.
Het leeuwendeel van de downloads valt toe te schrijven aan het monstersucces van de single "Kvraagetaan". Dat nummer stond 16 weken op de hoogste positie in de hitlijsten, een record in de Belgische muziekgeschiedenis. "Mede omdat ’Kvraagetaan’ eerst als download en pas later als cd-single werd gelanceerd, hebben we meer downloads dan cd’s verkocht", vertelt zanger Sam Valkenborgh. "De teller staat momenteel op 20.000 en loopt nog steeds. De andere nummers op het debuutalbum zijn samen goed voor nog eens 30.000 downloads."

IFPI, de koepelfederatie van Belgische muziek- en videoproducenten, maakte donderdag bekend dat het aantal legale downloads in ons land vorig jaar met 27 procent is gestegen, goed voor een totaal van 9.200.000 nummers. De downloads zorgen daarmee voor 7 procent van de omzet in de Belgische muziekindustrie. "Dat cijfer ligt nog ver onder het wereldwijd gemiddelde van 15 procent", zegt Olivier Maeterlinck van IFPI. "In de Verenigde Staten wordt zelfs tot 30 procent van de muziek verkocht via het internet."

De Belgen kopen vooral losse mp3’s, volledige albums gingen slechts 300.000 keer over de virtuele toonbank. Ook ringtones worden met een totale omzet van 4,65 miljoen euro stilaan een belangrijke bron van inkomsten voor artiesten. De digitale verkopen hebben echter nog steeds geen verhaal tegen de impact van illegale downloads. De totale muziekverkoop - digitaal en op cd - daalde in 2007 met 3,3 procent.

IFPI drong donderdag aan op snelle maatregelen tegen de illegale downloads. "Voor elke legaal verkochte mp3 worden er twintig illegaal gedownload", zegt Maeterlinck. "Het is hoog tijd om rond de tafel te gaan zitten met de internetproviders. De technologie om illegale downloaders op te sporen is voorhanden."

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in