Senator Marleen Temmerman (SP.A) wil producenten van vaccins tegen baarmoederhalskanker een deel van de kosten van een efficiëntere screening tegen de ziekte laten betalen. Ze heeft daarvoor een resolutie klaar.
'De nieuwe regering zou de contracten met de vaccinproducenten moeten heronderhandelen. De regering kan een deel van de winst goed gebruiken voor een betere screening,' stelt Temmerman donderdag.

Baarmoederhalskanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken ten gevolge van kanker bij Europese vrouwen tussen 15 en 44 jaar. In ons land sterven jaarlijks 300 vrouwen aan deze ziekte. Jaarlijks komen er 700 nieuwe gevallen bij.

Sterftecijfer daalt niet

Temmerman wijst erop dat dit cijfer sinds 1990 niet meer gedaald is, ondanks de opgedreven screening. Een nog betere screening en een systematische vaccinatie kunnen volgens haar de hoge sterfte terugdringen. Kansarme groepen moeten beter bereikt worden.

De senator pleit ervoor de twee beschikbare vaccins te laten terugbetalen door de ziekteverzekering. Sinds novermber vorig jaar krijgen vrouwen één vaccin, Gardasil, terugbetaald. Temmerman vindt dat die terugbetaling er ook snel moet komen voor Cervarix, dat sinds een drietal maanden verkrijgbaar is op de Belgische markt.

Grote winsten

Ze hoopt dat de producenten van de vaccins in het aangekondigde kankerplan voor hun verantwoordelijkheid worden geplaatst. 'Zij moeten een deel van de kosten van een efficiëntere screening mee financieren omdat zij grote winsten halen uit de dure vaccinaties,' stelt Temmerman. Volgens haar kan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) een belangrijk deel van haar plan tegen kanker financieren door het contract met de vaccinproducenten te heronderhandelen.