Bel-20 veert op
Koopjesjagers hadden het donderdag voor het zeggen op de Brusselse beursvloer. De Bel20 kon maar liefst 6,48 procent stijgen. Dat is de vierde grootste stijging ooit.
De markt reageert euforisch op het bericht dat de New Yorkse verzekeringswaakhond vers kapitaal wil ophalen voor de geplaagde kredietverzekeraars. De financials gingen op kop.

Na een volledige sessie met dikke winstcijfers genoteerd te hebben, sloot de Bel20 uiteindelijk 224 punten of 6,48 procent hoger. Het is de sterkste stijging sinds maart 2003 en de vierde grootste stijging sinds de introductie van de Bel20 in 1991. Alle aandelen binnen de index sloten positief, met winsten van minstens 1,2 procent. Er waren duidelijk koopjesjagers op pad.

De progressie van de sterindex werd gedurende de handel slechts heel kort gefnuikt door tegenvallende cijfers over de verkoop van bestaande huizen in de VS. Het aantal verkochte huizen in december kwam immers onder de verwachtingen uit.

Enkele Europese macrocijfers lieten een meer optimistisch beeld van de economie zien. Het Belgisch ondernemersvertrouwen herstelde licht in januari en ook de Duitse ondernemers toonden zich in de zogenaamde Ifo-indicator positiever dan in december.

Vooral de financials hielpen de Bel20 aan zijn topprestatie. Dexia steeg liefst 8,8 procent tot 16,20 euro. Het nieuws dat gewerkt wordt aan een reddingsplan voor de Amerikaanse obligatieverzekeraars doet veel beleggers een zucht van verlichting slaken. Het aandeel Dexia staat al weken onder druk door bezorgdheid over de Amerikaanse dochter FSA. Vooral toen eind vorige week door Fitch de kredietrating van FSA-sectorgenoot Ambac werd verlaagd, brak er paniek uit.

Fortis deed er 6,9 procent bij tot 14,79 euro. De bank-verzekeraar verhuist zijn Nederlandse hoofdkantoor van Utrecht naar Amsterdam. KBC ten slotte werd 5,95 procent duurder tot 88,38 euro.

Dé uitblinker was bierbrouwer InBev. De Belgisch-Braziliaanse groep ging 10,9 procent hoger tot 53,02 euro. InBev verloor de voorbije twee weken bijna een vijfde van zijn beurswaarde en noteerde met de laagste koers/winst-ratio sinds augustus 2005. InBev startte ook een nieuw aandeleninkoopplan.

De nutsgroep Suez, die woensdag 5,3 procent verloor, herstelde met 8,3 procent tot 41,13 euro. Ook de Frere-holdings herstelden. GBL, ging 5,75 procent hoger tot 76,93 euro, NPM won 3,6 procent tot 41,23 euro.

Solvay ging 6,1 procent vooruit tot 81,33 euro. Woensdag was er nochtans ongunstig nieuws voor de chemie- en farmagroep. Het Israëlische farmabedrijf Teva Pharmaceuticals, 's werelds grootste producent van generische geneesmiddelen, heeft een versnelde aanvraag ingediend voor de goedkeuring van een genetische versie van cholesterolbestrijder TriCor, het belangrijkste geneesmiddel van Solvay. 'Dergelijke risico's zitten in ons waarderingsmodel', klinkt het bij Wim Hoste van KBC Securities.

Ook op de brede markt moest je de verliezers met een vergrootglas zoeken. Op de continumarkt waren er slechts elf dalers. De overgrote meerderheid van de aandelen ging mooi hoger. Zo steeg scheepvaartgroep Exmar 10,2 procent tot 17,96 euro en dikte Punch Telematix 8,4 procent aan tot 4,5 euro.

De scheepvaartgroep CMB rapporteerde nabeurs over het vierde kwartaal en verloor in afwachting 0,3 procent tot 46,86 euro. De aardgasdistributeur Distrigas, een dochteronderneming van de nutsgroep Suez, heeft in 2007 12 procent minder aardgas verkocht. Dat vertaalt zich in een omzetdaling van 7 procent tot ongeveer 4,3 miljard euro. Maar dankzij 'goede operationele prestaties' en bijkomende arbitragemogelijkheden in de tweede jaarhelft stijgt de courante bedrijfswinst met meer dan 8 procent en zal de nettowinst met 12 procent toenemen. Op basis hiervan stelt Distrigas een verhoging met meer dan 30 procent van het dividend in het vooruitzicht. Distrigas steeg op de fixingmarkt met 3,1 procent tot 5.050 euro.

Op de Vrije Markt maakte Fixinox zijn introductie. Het aandeel bleef stabiel op 5 euro.