Disney onderzoekt stappen tegen Humo
Walt Disney onderzoekt welke stappen het kan ondernemen tegen het weekblad Humo. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen. Op de cover van het jongste nummer staat een tekening waarop het Disney-figuurtje Winnie The Pooh Knorretje slaat met een hamer.
Volgens Gil Van Laer, Managing Director van Walt Disney Motion Pictures en afgevaardigd bestuurder van Walt Disney Studio’s, is Humo hier duidelijk over de schreef gegaan. "Pooh is een evergreen die eerder al gecommercialiseerd werd, maar de setting waarin het nu gebeurt, is zonder meer wenkbrauwfronsend. Het lijkt dan ook dat degene die verantwoordelijk is voor de lay-out van het blad te ver gegaan is. Op dit moment circuleert de cover intern en het spreekt voor zich dat er een onderzoek komt. Hoe dan ook zullen we de verantwoordelijke om uitleg vragen."

Humo-hoofdredacteur Jörgen Oosterwaal ziet hoegenaamd geen probleem. "Dit is een pure parodie, overigens heel mooi in beeld gebracht door onze tekenaar. Er zijn genoeg gelijkenissen om de verwijzing naar het origineel te bewaren, maar tegelijk neemt de setting ook voldoende afstand. Ik vind dan ook niet dat dit een afbreuk doet aan de oorspronkelijke figuren."

Volgens Oosterwaal moet de cover gecategoriseerd worden onder humor. "Mocht iedereen die cover erover vinden, dan zou onze samenleving wel heel erg verzuurd zijn. Bovendien hebben we in het verleden nog al zaken op gelijkaardige wijze geïllustreerd.