Ivanovic en Sharapova spelen finale Australian Open
De Servische Ana Ivanovic (WTA 3) en de Russin Maria Sharapova (WTA 5) spelen zaterdag de finale van de Australian Open, het eerste Grand Slam-toernooi van het seizoen.
Ivanovic had donderdag in haar halve finale tegen de Slovaakse Daniela Hantuchova (WTA 9) drie sets nodig: 0-6, 6-3 en 6-4. Maria Sharapova kende eerder op de dag geen genade voor de Servische Jelena Jankovic (WTA 4). Zij won makkelijk met 6-3 en 6-1.

Ivanovic startte erg slecht aan de partij tegen Hantuchova, die voor de eerste keer in haar carrière de halve finales kon bereiken op een Grand Slam-toernooi. De Servische bakte er in de eerste set helemaal niets van. Na amper 25 minuten stond de beschamende 0-6 uitslag op het scorebord. Ook in de tweede set keek Ivanovic meteen aan tegen een 0-2 achterstand, maar toen vond ze eindelijk het juiste ritme. Ze ging op en over Hantuchova en won de set uiteindelijk nog vlot met 6-3. In de derde en laatste set ging het er erg spannend aan toe. De twee vrouwen behielden elk hun opslagspel, tot Ivanovic in het negende game dan toch de beslissende break kon forceren.

Voor de 20-jarige Ivanovic wordt het haar tweede Grand Slam-finale ooit. Op Roland Garros moest ze vorig jaar het hoofd buigen voor Justine Henin, nu wacht haar een duel met de Russische topfavoriete Maria Sharapova. Die laatste speelt na de uitschakeling van Justine Henin op een roze wolk en lijkt onklopbaar voor de finale. In haar halve eindstrijd blies ze haar tegenstandster Jelena Jankovic bijna van het veld. Jankovic moest zich in de tweede set wel laten verzorgen aan haar rug, maar zelfs zonder fysieke problemen had ze wellicht weinig kunnen doen tegen het erg verfijnde spel van de Russin. Sharapova gaf na de match zelf toe dat ze fenomenale dingen liet zien. "Ik speelde boven mijn niveau", lachte ze. "Werkelijk alles wat ik deed lukte gewoon, maar op het einde liet ik het wel even afweten". De Russin verwees daarmee naar de zes matchballen die ze nodig had om de wedsrtrijd uit te maken.

Maria Sharapova stond in Melbourne ook vorig jaar in de finale, maar verloor toen van Serena Williams. De 20-jarige Russin speelt straks haar vierde Grand Slam-finale. In 2004 won ze Wimbledon, twee jaar later was ze de beste op de US Open.

Uitslagen:
Maria Sharapova (Rus/5) - Jelena Jankovic (Ser/3) 6-3, 6-1
Ana Ivanovic (Ser/4) - Daniela Hantuchova (Svk/9) 0-6, 6-3, 6-4