Bij de crash van een Pools militair transporttoestel van het Spaanse type CASA 295-M in het noordwesten van het land zijn gisterenavond twintig mensen om het leven gekomen. Dat verklaarde de Poolse premier Donald Tusk vandaag.
Wat het aantal slachtoffers betreft, is dit de derde grootste ramp in de geschiedenis van de Poolse luchtvaart, zei Tusk. Het militaire vliegtuig stortte neer in Miroslawiec ten oosten van Szczecin. Geen van de twintig inzittenden overleefden de klap. Het toestel had bij de landing op de luchthaven in Miroslawiec enkele boomkruinen geraakt. Het vliegtuig kwam vervolgens in een bos terecht en brandde volledig uit.

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, is nog niet bekend. Tijdens de vlucht werden er geen problemen gemeld. De zwarte doos werd gevonden en zou binnenkort een mogelijke verklaring voor de crash kunnen geven.

Bij drie tussenstops (in Powidz, Poznan en Krzesiny) waren al verscheidene passagiers uitgestapt. Na Miroslawiec waren nog twee stops gepland, in Swidwin en Krakau.

Hoge militairen aan boord

Het toestel had behalve vier bemanningsleden zestien officieren aan boord, onder wie de commandant van de luchtmachtbrigade in Swidwino, generaal Andrzej Andrzejewski. Ze hadden in Warschau aan een conferentie over vliegveiligheid deelgenomen. De Poolse Defensie heeft voorlopig alle vluchten van het type van het gecrashte toestel opgeschort.

Polen zet de CASA-toestellen, die als erg betrouwbaar gelden, in Afghanistan en Irak in. Parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski zei vandaag in Warschau dat het ongeval communicatiestoornissen met de Poolse soldaten in Afghanistan en Irak kan veroorzaken. Het Poolse leger beschikte voor de crash over tien toestellen van het type C-295M.

De Poolse president, Lech Kaczynski, kondigde drie dagen van nationale rouw af. Hij brak een bezoek aan Kroatië af om de ramplocatie te bezoeken.