Dewael wil illegalen in knelpuntberoepen
Minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (Open VLD), begint volgende week met een opmerkelijk overleg over 'economische migratie' met de gewestelijke ministers van Werk. Hij hoopt op deze manier tienduizenden knelpuntvacatures in te vullen. Dat schrijft de krant De Tijd vandaag.
De minister van Binnenlandse zaken hoopt met de gewestelijke ministers van Werk, Frank Vandenbroucke (SP.A) voor Vlaanderen, Jean-Claude Marcourt (PS) voor Wallonië en Benoît Cerexhe voor Brussel, een oplossing te vinden voor zo'n 300.000 openstaande vacatures. De werklozen die ingeschreven zijn bij de VDAB kunnen slechts de helft van de plaatsen invullen.

Dewael wil met de ministers bespreken welke ’knelpuntberoepen’ eenmalig en uitzonderlijk kunnen worden opengesteld voor buitenlanders. 'Ook voor hen die al enkele jaren in ons land verblijven', stelt de minister.

'Let op, dat kan enkel gebeuren onder strikte voorwaarden', zegt Dewael in De Tijd . 'We moeten eisen stellen qua taalkennis, men moet een vaststaand werkaanbod in ons land kunnen aantonen, men moet beschikken over de nodige competenties voor de knelpuntberoepen, enzovoort.'

Niet in regeerakkoord

Het initiatief is opmerkelijk omdat economische migratie niet voorkomt in het regeerakkoord van de federale 'interim-regering'. 'Het oranje-blauwe akkoord over economische migratie bevatte enkele goede denksporen en die wil ik al de komende weken beleidsmatig voorbereiden', lichtte Dewael zijn voorstel toe.

De ondernemersorganisatie Unizo deed eind vorig jaar al een voorstel om 'ingeburgerde illegalen' de kans te bieden bij Vlaamse bedrijven te beginnen te werken. De socialistische vakbond ABVV is, net als de franstalige socialistische partij, niet te vinden voor 'economische migratie'. Ze vreest net als de PS voor concurrentie met werklozen die legaal in ons land verblijven.

'Sluipende regularisatie'

Vlaams Belang noemt de plannen van Dewael 'onaanvaardbaar'. 'Dit voorstel betekent in de praktijk een sluipende regularisatie van illegale vreemdelingen', zegt Filip Dewinter, fractieleider in het Vlaams parlement.

Volgens hem zorgt het voorstel voor valse concurrentie op de Vlaamse arbeidsmarkt. Zijn partij blijft erbij dat illegalen actief moeten worden opgespoord en teruggestuurd naar hun landen van herkomst.