HYDERABAD - Bij een bomaanslag in de Zuid-Indiase deelstaat Andhra Pradesh is een vooraanstaand lid van de oppositie om het leven gekomen. Na de moord op de politicus braken hevige rellen uit waarbij in de stad Anantapur tientallen woningen in brand werden gestoken en regeringsgebouwen werden vernield. Ook gingen zeker vijftig stadsbussen in vlammen op.

Het omgekomen oppositielid was Paritala Ravi, een voormalig guerrillaleider die tien jaar geleden de gewapende strijd afzwoer. Hij kwam om het leven door de explosies van bommen die twee aanvallers naar hem gooiden toen hij een regionaal kantoor van zijn Telugu Desam Partij in Anantapur wilde betreden. Ook een lijfwacht en een persoonlijke vriend van Ravi vonden de dood. De aanvallers ontkwamen op een scooter.

Aanhangers van Ravi stelden de regerende Congres Partij verantwoordelijk en riepen op tot protesten in de gehele deelstaat. Winkels en bedrijven in Anantapur werden uit voorzorg gesloten. Bij de rellen moesten naast regeringsgebouwen ook kantoren van de Congres Partij het ontgelden.

Ravi maakte deel uit van een beweging die streed voor een onafhankelijke maoïstische staat in het zuiden van India. Nadat hij de wapens had neergelegd kreeg hij gratie. In 1997 overleefde hij een autobomaanslag tijdens een filmpremière. Drieëntwintig mensen vonden bij de aanslag de dood en 31 raakten gewond. Een leider van de Congres Partij kreeg in verband met de aanslag levenslang.