ANTWERPEN - De tentoonstelling ’400 jaar kranten/Abraham Verhoeven 1605-2005’ heeft vanavond officieel haar deuren geopend in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen (IPV) in Antwerpen. Dat gebeurde in het bijzijn van onder meer Vlaams minister van Media Geert Bourgeois, de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens en de provinciaal gedeputeerde voor cultuur en communicatie, Ludo Helsen.

Dit jaar is het vier eeuwen geleden dat de Antwerpse journalist en dagbladpionier Abraham Verhoeven (1575-1652) de voorloper van de eerste krant uitgaf. Dat deed hij in zijn atelier dat gelegen was aan de Antwerpse Lombardenvest. Voor het IPV vormt deze verjaardag de aanleiding voor verschillende initiatieven. Blikvangers zijn de vernieuwde tentoonstelling gewijd aan ’400 jaar kranten’ en het congres ’De toekomst van de krant’ dat op 22 april plaatsvindt.

Voor de expositie sloegen het Dagbladmuseum van George Blommaert en het IPV de handen in elkaar. De tentoonstelling illustreert in woord en beeld hoe Verhoeven begon met de verspreiding van de eerste nieuwsbladen. Daarnaast wordt aan de hand van historische voorpagina’s uit heel Europa en andere zeldzame uitgaven een beeld geschetst van 400 jaar kranten. Zo mag de bezoeker zich onder meer verwachten aan de grootste en kleinste krant ter wereld, een gouden en een zilveren krant en een unieke Chinese krant die dateert van de Eerste Wereldoorlog. Ook het vak van de drukker komt uitgebreid aan bod.

’400 jaar kranten/Abraham Verhoeven’ loopt nog tot eind mei 2005 in het IPV aan de Grote Markt in Antwerpen.