Huizen werden bijna 10 procent duurder in 2004
Foto: rr
AARTSELAAR - De prijs van een woning in Vlaanderen is in 2004 met gemiddeld 9,4 procent gestegen tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van ERA, een netwerk van vastgoedmakelaars. De prijzen zijn het sterkst gestegen in Oost-Vlaanderen (+20,5%), Limburg (+14,5%) een aan de kust (+30,4%).

Een woning in Vlaanderen kostte in 2004 gemiddeld 160.000 euro. Overal in Vlaanderen stegen de prijzen, maar in de provincies Antwerpen (+8,9%), Vlaams-Brabant (+8%) en West-Vlaanderen (+ 8,2%, de kust buiten beschouwing gelaten), bleef de stijging net onder het gemiddelde.

Over heel Vlaanderen lag de vraagprijs gemiddeld 8,5 procent hoger dan de uiteindelijke verkoopprijs. Het verschil is groter naargelang de regio: in Vlaams-Brabant lag de gemiddelde verkoopprijs maar 5,5 procent onder de initiële vraagprijs, terwijl dat verschil in Antwerpen meer dan 10 procent bedroeg.

Volgens ERA is er een verband tussen het verschil tussen vraag- en verkoopprijs en de tijd dat een woning te koop staat. In Antwerpen stond een woning gemiddeld 121 dagen te koop, in Vlaams-Brabant werd een woning gemiddeld al na 83 dagen verkocht.

Volgens ERA vlakte de verkoopprijs van woningen in Vlaanderen in de loop van 2004 nog wat af. ERA verwacht niet dat de prijzen in 2005 sterker zullen stijgen dan het afgelopen jaar. Het makelaarsnetwerk verwacht evenmin dat de prijzen zullen dalen, hoewel dat in een aantal van onze buurlanden wel het geval zou kunnen zijn.