Joesjtsjenko en Poetin bewieroken elkaar
MOSKOU - De presidenten van Rusland en Oekraïne, Vladimir Poetin en Viktor Joesjtsjenko, hebben elkaar bij een ontmoeting in het Kremlin bedolven onder de complimenten. Voor Joesjtsjenko was de trip naar Moskou, één dag na zijn beëdiging, zijn maidentrip als president. De ontmoeting diende aan te tonen dat Joesjtsjenko’s pro-westerse houding niet de facto een anti-Russische attitude impliceert.

Rusland is een ,,eeuwige strategische partner'' van Oekraïne en zal dat steeds blijven, zei Joesjtsjenko. Met name op economisch gebied is de verbondenheid tussen beide landen te groot om zomaar doorgesneden te worden.

,,Een zeer goed teken'', noemde Poetin de uitlatingen van zijn Oekraïense ambtgenoot, met wie hij een ,,relatie van vertrouwen'' wenst op te bouwen, eraan toevoegend dat hij hoopt dat de relaties tussen Moskou en Kiev zich ,,stelselmatig zullen ontwikkelen''. ,,We moeten de mythes en legendes over de Oekraïens-Russische verhoudingen overboord gooien'', verzekerde Joesjtsjenko.

Poetin, die tijdens de Oekraïense verkiezingsmarathon steeds zijn voorkeur voor tegenkandidaat Viktor Janoekovitsj had laten blijken, beklemtoonde dat Moskou niet onderhuids zit te ageren om de landen van de ex-Sovjetunie binnen de Russische invloedssfeer te houden, ,,dus ook niet in Oekraïne''. Ook Joesjtsjenko, wiens asgrauwe dioxine-gezicht met de dag weer meer plaats maakt voor de normale roze teint, kwam slechts kort terug op de voorbije verkiezingsstrijd: hij beklemtoont vooral de zoektocht naar compromissen in een land dat door de massale inmenging van buitenaf (Rusland, de VS, Europa, NAVO) op een potentieel gevaarlijke polarisatie en zelfs staatkundige splitsing dreigde af te stevenen.

Voor Joesjtsjenko staan nog enkele drukke dagen op het programma. Deze week valt de in het westen haast aanbeden voorman van de ,,Oranje Revolutie'' nog, in chronologische volgorde, te bewonderen in Straatsburg (Raad van Europa), Polen (herdenking Auschwitz), Brussel (Europese Unie) en Davos (Wereld Economisch Forum). Met name in het mondaine Zwitserse skioord zal de zakenwereld ademloos toehoren hoe Joesjtsjenko zijn privatiseringsplannen voor zijn immense land ontvouwt.