Derde ster voor Hof van Cleve
BRUSSEL - Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem krijgt in de nieuwe Michelingids 2005 voor de Benelux een extra ster. Het toprestaurant heeft voortaan drie sterren en komt dus naast de Comme Chez Soi in Brussel en De Karmeliet in Brugge.
Peter Goossens van het Hof van Cleve in Kruishoutem, greep vorig jaar naast een derde ster, ook al werd hij toen al door de andere gidsen de hemel in geprezen. Michelin is notoir traag met erkenning, dus is het niet helemaal onverwacht dat Goossens dit jaar alsnog die derde ster kreeg.

In totaal krijgt België in de nieuwe editie van de Michelingids maar liefst negen sterren bij. Restaurant Le Fox in De Panne kreeg een tweede Michelinster en zeven Belgische restaurants behaalden hun eerste ster: Terborght in Huizingen, Prêt-à-goûter in Hasselt, De Oosthoek in Knokke-Heist, du Château in Lavaux-Sainte-Anne, Dimitri in Quaregnon, Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot en Herbert Robbrecht in Vrasene. Het Anderlechtse restaurant La Brouette moest zijn ster weer inleveren.

Eén ster staat voor ,,een uitstekende keuken'', twee sterren betekenen ,,een verfijnde keuken: een omweg waard'' en drie sterren staan voor ,,een uitzonderlijke keuken: een reis waard''. De Michelingids voor de Benelux bevat zo’n 3.400 adressen van hotels en restaurants. Minder dan 5 procent van deze adresjes heeft een ster, maar nooit eerder telde de Benelux-uitgave zoveel sterren als in 2005.

Volgens de redactie van de gids behoren de Beneluxlanden op het vlak van smaak en hotellerie dan ook tot de internationale kopgroep. De concurrentie tussen België en Nederland werpt duidelijk vruchten af. Zo krijgt Nederland er dit jaar twee tweesterrenrestaurants (Zwethheul in Delft en de Lindenhof in Giethoorn) bij en haalden negen restaurants bij onze noorderburen voor het eerst een ster. Luxemburg kon rekenen op een tweede ster voor restaurant Mosconi in Luxemburg-Grund.