WENEN - Ursula Haubner, de zus van de extreem rechtse politicus Jörg Haider, wordt de nieuwe minister van Sociale Zaken in de Oostenrijkse regering. Dat heeft de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ), de partij van Haider en Haubner, bekendgemaakt.
Haubner vervangt haar partijgenoot Herbert Haupt op het Oostenrijks ministerie van Sociale Zaken. De zet lijkt erop gericht om Haubner, die vorig jaar werd gekozen tot leider van de FPÖ, zichtbaarder te maken voor de kiezers. Haubner moet de FPÖ weer de populariteit teruggeven die de partij bij de verkiezingen in 1999 als tweede uit de bus deed komen.

De FPÖ haalde bij die verkiezingen onder leiding van Haider 27 procent van de stemmen, waardoor de partij aan de regering kon deelnemen. Drie jaar later bracht Haider de regering echter ten val door felle kritiek te uiten op, in zijn ogen, te gematigde FPÖ-ministers in de regering. Bij de verkiezingen die volgden haalde de FPÖ nog maar 10 procent van de stemmen. De partij zit desalniettemin opnieuw in de regering.