Minstens 18 doden bij zware sneeuwstormen in VS
Foto: epa
WASHINGTON - In het noordoosten van de VS hebben zware sneeuwstormen al aan minstens 18 mensen het leven gekost. In heel wat deelstaten ligt het openbare leven stil door het tot 80 centimeter dikke sneeuwtapijt en temperaturen tot min 33 graden. Meteorologen spreken van een van de hevigste sneeuwstormen in de voorbije 100 jaar. Op sommige plaatsen werden windsnelheden tot 200 km/uur genoteerd.

In Ohio lieten drie mensen het leven. Een man zakte door het ijs en kon niet meer worden gered. Twee anderen werden geveld door een hartaanval bij het sneeuwruimen. In New York kwam onder meer een meisje van tien jaar om toen ze werd geraakt door een sneeuwruimer. Ook in verschillende andere staten eiste het noodweer levens.

De luchthavens van Boston (Massachusetts) en Philadelphia (Pennsylvania) bleven een tijdlang gesloten. De luchthavens van Boston, New York, Philadelphia, Baltimore en Washington moesten het voorbije weekend pakken vluchten schrappen. In Chicago (Illinois) en Philadelphia zagen meer dan 1.000 mensen zich gedwongen op de luchthaven te overnachten.

In de staten Rhode Island en Massachusetts riepen de gouverneurs de noodtoestand uit. Overal werden ruim- en strooidiensten ingezet, maar het verkeer verliep niettemin moeizaam. In New York werd het voorbije weekend een sneeuwtapijt van 45 centimeter gemeten. De komende dagen blijft het ijzig koud met temperaturen die soms onder de min 20 graden duiken. Woensdag zou er opnieuw sneew vallen.