Vlaanderen onder sneeuwtapijt
Foto: an nelissen
BRUSSEL - Zoals voorspeld, trokken er afgelopen nacht en vanmorgen enkele sneeuwbuien over ons land. Vooral in de provincies Antwerpen en Limburg en in het Gentse waren de winterse prikken merkbaar. In de Oostkantons zijn de langlaufpistes open gegaan.

De strooidiensten waren gisteren al preventief aan de slag gegaan en ook deze ochtend waren ze al vroeg aan het werk. Ondanks de aanvriezende sneeuw, verliep alles op de wegen zonder al te veel zware ongevallen. De traditionele files waren wel een stuk langer dan op andere dagen. Hier en daar ligt het uiteraard nog behoorlijk glad, maar de meeste grote verkeersassen zijn vrijgemaakt.

De temperaturen zouden in de loop van de dag boven het vriespunt uitkomen, maar er worden ook nog enkele sneeuwbuien verwacht, zodat het uitkijken blijft.

Skiën in Oostkantons

Vandaag zijn de langlaufpistes van Botrange, Eupen, Sourbrodt, Mont Spinette, Butgenbach, Elsenborn, Losheimergraben en Baugnez geopend. Op de piste van Baugnez kan je alpineskiën. De dikte van de sneeuwlaag varieert van 8 tot 20 centimeter. De kwaliteit varieert van goed tot uitstekend. Ook de alpineskipiste van Wanne opende de deuren.

Rest van Europa kampt eveneens met winterweer

In een groot deel van Europa heeft het gisteren gesneeuwd. Dat veroorzaakte heel wat verkeersellende. Er waren ongevallen door de ijzel en in de bergachtige streken is er lawinegevaar.

Aan de Frans-Italiaanse grens zijn deze namiddag files ontstaan na plotse sneeuwval tussen Menton en Nice. In het centrum, het noordoosten en het oosten van Frankrijk viel er deze voormiddag sneeuw. Ook de Noord-Franse kustgebieden liggen onder een wit tapijt.

Net als in België werden de automobilisten ook in Nederland, Luxemburg en Duitsland verrast door het winterweer. Vooral in Duitsland gebeurden ongevallen. In Delmenhorst in het noorden van het land viel één zwaargewonde.

Ook in het oosten van Schotland en het zuidoosten van Engeland heeft het gesneeuwd. Ten noorden van Londen sneeuwde het licht.

Overvloedige sneeuwval in Turkije heeft vooral in het westen en noordwesten verkeersongevallen veroorzaakt. Een zestiger kwam om bij een valpartij. Ook het luchtverkeer boven Turkije ondervond hinder.

In Zwitserland moest de internationale luchthaven van Genève-Cointrin enkele uren worden gesloten. Verschillende treinverbindingen in de bergachtige gebieden zijn verstoord. In Crans-Montanaá worden twee Canadese snowboarders vermist. Ze werden gisteren verrast door een lawine. In Oostenrijk kwamen vorig weekend drie skiërs om.

In Spanje en Portugal is het momenteel eveneens opvallend koud. Hongarije, Bulgarije, Slovenië en Roemenië werden daarentegen gespaard van sneeuw, ijzel en vrieskou.