BAGDAD - Bij het hoofdkantoor van de partij van de Iraakse interimpremier Ayad Allawi in Bagdad heeft een zelfmoordactivist deze ochtend een autobomaanslag gepleegd. Daarbij zijn twee doden en tien gewonden gevallen. Dat meldden bronnen bij de politie en ziekenhuizen in de buurt. De groepering van de Jordaanse terrorist al-Zarqawi eiste de aanslag op in een communiqué op een internetsite.

,,We kregen twee doden en tien gewonden binnen, onder wie zeven agenten en drie burgers'', aldus een medewerker van een ziekenhuis. De twee doden konden nog niet worden geïdentificeerd. Het is niet duidelijk of een van hen de dader van de explosie is.

,,Omstreeks 8.45 uur (6.45 uur Belgische tijd) reed een bomauto in op een wegversperring aan de ingang van de straat (waar de zetel van de overgangspremier ligt, nvdr) en kwam tot ontploffing'', aldus een politiekapitein.

Al-Qaida in Irak, de groepering van de in Irak opererende Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, heeft op een Arabische website de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. In de boodschap hekelde de groep Allawi als ,,agent van de joden en de christenen''.

De aanslag komt er in de aanloop naar de verkiezingen van zondag. De Iraakse interimregering probeerde gisteren de bevolking gerust te stellen door extra veiligheidsmaatregelen aan te kondigen bij de stembusgang. Zo zullen Iraakse politie en militairen de kiesbureaus bewaken, maar de Irakezen hebben weinig vertrouwen in veiligheidsdiensten die ook hun manschappen niet kunnen beschermen tegen aanslagen.

Gisteren verklaarde de groep van al-Zarqawi in een communiqué op internet dat ze Salem Jaafar al-Kanani, kandidaat voor de verkiezingen van 30 januari op de lijst van Allawi, had omgebracht. Al-Zarqawi kondigde bovendien een ,,bittere oorlog'' aan tegen de verkiezingen van 30 januari. Volgens hem wordt die stembusgang georganiseerd om de macht aan de sjiieten te geven. Hij zei dat iedereen die aan de verkiezingen van volgend weekeinde in Irak deelneemt als "een ongelovige" moet worden beschouwd.

Op 3 januari vond op dezelfde plaats ook al een explosie met een bomauto plaats. Daarbij kwamen toen vier mensen om. Ansar al-Soenna, een groepering die banden heeft met het terreurnetwerk al-Qaida, eiste de aanslag op in een communiqué op een islamitische internetsite.

De Iraakse autoriteiten meldden intussen de arrestatie van drie medewerkers van Al-Zarqawi. Eén, Sami Mohammed Ali Said al-Jaaf, alias Abu Omar al-Kurdi, zou 32 autobommen in elkaar hebben gezet. Hij werd 15 januari al opgepakt. De andere arrestanten zouden Al-Zarqawi’s propagandachef en een wapenleverancier zijn.