WENEN - De extreem-rechtse Oostenrijkse Freiheitliche Partei (FPÖ) heeft haar dreigement om de regering te laten vallen ingetrokken. De partij van Jörg Haider had gedreigd met vervroegde verkiezingen als de conservatieve ÖVP van bondskanselier Wolfgang Schüssel, waarmee zij sinds begin 2000 in een coalitie zit, niet meeging in haar campagne om sluiting van een omstreden Tsjechische kerncentrale af te dwingen.
Partijleidster en vice-kanselier Susanne Riess-Passer zei dat er geen verkiezingen zullen worden gehouden voordat de Tsjechen deze zomer naar de stembus gaan. Schüssel zei dat de partijen na uitgebreid overleg hadden besloten te blijven samenwerken.

De regeringscrisis begon toen de FPÖ een campagne begon voor sluiting van de centrale in Temelin, die dicht bij de Oostenrijkse grens ligt en volgens deskundigen niet veilig is. Een petitie die door 900.000 Oostenrijkers werd getekend stelt dat Oostenrijk de Tsjechische toetreding tot de EU moet blokkeren zolang de regering in Praag de kerncentrale openhoudt. Hoewel het dreigement van nieuwe verkiezingen werd ingetrokken waarschuwde Riess-Passer dat de uitkomst van de petitie niet zal worden genegeerd.

Schüssel beschouwde de petitie als een achterbakse truc van de xenofobe FPÖ om Tsjechië, dat al in 2004 tot de EU hoopt te kunnen toetreden, buiten de unie te houden. De FPÖ heeft veel van haar stemmen gewonnen door in te spelen op de vrees van veel Oostenrijkers dat hun land door hordes werkloze immigranten zal worden overspoeld als de EU wordt uitgebreid naar het oosten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig