LONDEN - De voorzitter van de internationale commissie die zich buigt over niet uitbetaalde verzekeringsclaims van slachtoffers van de holocaust, is gisteren opgestapt. Dat schrijft de Financial Times vandaag. Volgens de krant besloot de Amerikaan Lawrence Eagleburger zijn functie neer te leggen omdat hij er niet slaagde de geschillen tussen Europese verzekeraars en joodse vertegenwoordigers op te lossen.
Het Internationale Holocaust Panel onderzoekt of Europese verzekeraars joodse overlevenden en erfgenamen van slachtoffers van de holocaust te kort hebben gedaan door levensverzekeringen niet uit te keren. De commissie houdt zich op dit moment bezig met de verdeling van 435 miljoen euro aan uitkeringen aan slachtoffers en nabestaanden van de nazi-terreur. Het vertrek van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken kan het werk aanzienlijk vertragen.

Onredelijke eisen
Volgens leden van de commissie liep Eagleburger boos weg uit een bijeenkomst met Europese verzekeraars. Die beschuldigden hem ervan dat hij zijn oren te veel liet hangen naar de nabestaanden. Leden van de commissie probeerden de voorzitter woensdag over te halen van zijn besluit terug te komen, aldus de Financial Times.

Eagleburger en de joodse vertegenwoordigers in de commissie hebben de verzekeraars ervan beschuldigd te weinig te willen uitkeren. De verzekeraars op hun beurt vinden dat de commissie en de joodse groeperingen onredelijke eisen op tafel leggen. De oud-minister heeft in het verleden verscheidene malen gedreigd zijn functie neer te leggen omdat er te weinig vooruitgang wordt geboekt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig