Ook de Franstalige socialisten pleiten voor het op de been brengen van een nieuwe regering die het tot 2011 uithoudt. Ook MR en CD&V lieten al weten dat ze daaraan de voorkeur geven. Open Vld lijkt nog de enige partij te zijn die de federale verkiezingen wil koppelen aan de regionale en Europese stembusslag.
Afgelopen weekend zag het er nog naar uit dat CD&V alleen stond in haar vraag om de verkiezingen niet te laten samenvallen. Ondertussen zijn de meningen blijkbaar geëvolueerd.

MR-voorzitter Didier Reynders liet dinsdag na afloop van zijn onderhoud met de verkenner al doorschemeren een voorkeur te geven aan een ploeg die de legislatuur uitrijdt. 'Er moet nu snel een stabiele ploeg komen die indien mogelijk de legislatuur volmaakt', verklaarde hij.

Hoewel PS-voorzitter Elio Di Rupo hierover geen verklaringen aflegde, liet zijn partij na afloop duidelijk weten dat de Franstalige socialisten de verkiezingen liever uitstellen tot 2011. 'Wij willen een zo stabiel mogelijke regering. Een regering die het maar tot juni uitzingt, kan onmogelijk efficiënt werken', luidde het op het partijhoofdkwartier.

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen wou zich dinsdag niet uitspreken over de vraag, maar haar partij liet eerder al duidelijk verstaan verkiezingen in juni niet te zien zitten. Nu de financieel-economische crisis volop woedt, zijn verkiezingen volgens de Vlaamse christendemocraten geen goede optie. Bovendien is er de kwestie BHV, die het juridisch moeilijk maakt om verkiezingen te organiseren, klinkt het nog.

Het CDH heeft geen uitdrukkelijke voorkeur voor een van de twee pistes. Zolang er maar snel een slagvaardige ploeg op de been wordt gebracht, luidt het bij de partij van Joëlle Milquet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig