Zowel Open VLD als MR willen dat er zo snel mogelijk een nieuwe regering op de been wordt gebracht met dezelfde partijen van de aftredende regering. De liberale partijen zitten wel niet op dezelfde golflengte wat verkiezingen betreft. De Vlaamse liberalen willen verkiezingen in juni, de MR wil indien mogelijk tot 2011 besturen.
Open VLD-voorzitter Bart Somers herhaalde dat er nu snel een regering moet komen die de economische problemen kan aanpakken. De meest logische keuze daarbij is volgens hem het voortzetten van de huidige coalitie.

'Als we snel willen werken, is dat de meest logische optie. Een andere coalitie maakt de zaken alleen maar moeilijker. Het levert geen meerwaarde en bovendien veronderstelt het dat we vanalles moeten heronderhandelen. Ook al zien we bij de SP.A wel een andere houding dan bij andere oppositiepartijen, kan ik me bijvoorbeeld niet voorstellen dat de SP.A de begroting zou goedkeuren', stelde Somers.

Hij herhaalde na het onderhoud met Martens nog eens de kritiek op de CD&V, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat Open Vld en CD&V niet meer samen door een deur kunnen.

'Wij zijn niet rancuneus tegenover de CD&V. Wij vragen wel dat rekening wordt gehouden met ons politiek gewicht (...) Wij hebben vooral benadrukt dat de liberalen de grootste politieke familie zijn, dat we dan ook moeten worden betrokken bij de besluitvorming en dat we niet dagenlang in het ongewisse worden gelaten.'

Opvallend dinsdag was dat Somers en MR-voorzitter Reynders niet op dezelfde lijn zitten wanneer de vraag rijst wanneer er verkiezingen moeten komen. Voor Somers zijn samenvallende verkiezingen in juni de logica zelf, terwijl Reynders een ander geluid liet horen. 'Er moet nu snel een stabiele ploeg komen die indien mogelijk de legislatuur volmaakt', benadrukte de Franstalige liberaal.

Net zoals Somers liet ook Reynders verstaan dat het voortzetten van de huidige coalitie de beste oplossing is. 'Een andere coalitie betekent dat we herbeginnen vanaf een leeg blad', zei hij. Volgens Reynders is de nieuwe houding van de SP.A tegenover regeringsdeelname ook niet serieus te noemen.

Over Jean-Luc Dehaene als mogelijk (interim)premier spraken de twee liberale voorzitters zich niet uit. Reynders stelde wel dat Martens geen ambitie heeft om nog een rol te spelen in de Belgische politiek.

CDH-voorzitster Joëlle Milquet wou vooraf niet veel kwijt aan de pers. Ook zij lanceerde een oproep om snel werk te maken van een regering. Die moet dan heel snel het economische relanceplan uitvoeren, luidde het. 'Laten we de politieke spelletjes stopzetten. Wat we nu nodig hebben, is veel vertrouwen en sereniteit', verklaarde ze.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig