Open VLD-voorzitter Bart Somers is er niet over te spreken dat de liberale familie drie à vier dagen niet op de hoogte werd gehouden over de gang van zaken. 'Dat is niet respectvol', verklaarde hij vlak voor zijn onderhoud met koninklijk verkenner Wilfried Martens.
Somers stak zijn woede over de houding van CD&V niet onder stoelen of banken. 'Wij zijn blij dat we eindelijk eens zullen weten wat er in het land gebeurt. Drie à vier dagen zijn we niet gecontacteerd. Als iedereen zegt dat er snel een oplossing moet komen, is het raar dat de grootste politieke familie in het ongewisse wordt gelaten', verklaarde de voorzitter van de Vlaamse liberalen.

Op de vraag of er nu een andere coalitie op de been wordt gebracht, met SP.A, antwoordde Somers niet rechtstreeks. 'Wij vrezen vooral dat vanalles is gebeurd zonder dat wij daar op een ernstige manier bij werden betrokken. Ik heb de voorbije jaren veel over respect gehoord, maar dit is weinig respectvol', luidde het.

Behalve een informeel contact met CD&V-voorzitster Marianne Thyssen is dit het eerste officiële contact, voegde Somers er over de ontmoeting met Martens aan toe. 'We gaan nu eerst luisteren.'

Reynders

Een gelijkaardig geluid viel te horen bij MR-voorzitter Didier Reynders. 'Ik heb de laatste dagen niet veel gehoord. Ik ga nu luisteren naar de verkenner.'

In de vroege namiddag trok de koninklijke verkenner eerst naar de Wetstraat 16 om er aftredend premier Yves Leterme te spreken. Nadien kwamen de partijvoorzitters aan de beurt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig