Verkenner Wilfried Martens is aan zijn eerste raadplegingen bezig. Vanmiddag ontvangt hij de partijvoorzitters van de meerderheidspartijen. Eerder op de dag waren ex-premier Yves Leterme en de voorzitters van Kamer en Senaat aan de beurt. Martens hoopt nog voor Nieuwjaar resultaat te boeken.
Martens kwam vanmorgen aan op Wetstraat 10, waar Kamervoorzitter Van Rompuy zijn kantoren heeft. Nadien trok hij naar de Senaat, waar een ontmoeting met senaatsvoorzitter Armand De Decker op het programma stond.

Vanmiddag heeft de verkenner zich in het kantoor van de Kamervoorzitter aan de Wetstraat 10 geïnstalleerd. Als eerste was daar omstreeks 14.30 uur uittredend premier Yves Leterme aan de beurt. Nadien volgde partijvoorzitter Bart Somers (Open VLD).

Nadien kwamen ook partijvoorzitters Didier Reynders (MR), Joëlle Milquet (CDH) en Elio Di Rupo (PS) aan bod. CD&V-voorzitster Marianne Thyssen sloot de reeks af.

Vermoedelijk woensdag komen de voorzitters van de 'democratische' oppositie nog langs. Vlaams Belang heeft al laten weten 'een protest niet uit te sluiten', wanneer blijkt dat zij niet uitgenodigd worden.

De verkenner liet al verstaan vandaag geen verklaringen af te zullen leggen.

Snel resultaat

De koning stelde oud-premier Martens gisteravond aan als verkenner. De bedoeling is dat de CD&V'er het pad zal proberen te effenen voor een nieuwe regering.

Het zou de bedoeling zijn om met de huidige coalitie voort te gaan. Martens moet dan wel een aantal obstakels overwinnen. Hij zal zijn partijgenoot Jean-Luc Dehaene ervan moeten overtuigen om de overgangsregering te leiden, want die is niet van plan de opdracht zomaar te aanvaarden.

Bovendien moet hij de liberale bezwaren tegen Dehaene wegwerken. Die vinden Dehaene een te links profiel hebben en zijn verbolgen dat ze de afgelopen dagen niet geconsulteerd werden over het scenario-Dehaene. Ze vermoedden dat er achter hun rug een rooms-rode as zou worden gesmeed - volgens CD&V 'pure nonsens'.

CD&V-bronnen vermoedden dan weer dat de liberalen zo manoeuvreren om Guy Verhofstadt of Didier Reynders weer uit te spelen.

Martens hoopt nog voor Nieuwjaar resultaat te boeken. Hij zal nu alle voorwaarden moeten creëren om een nieuwe regering mogelijk te maken. Als dat niet lukt, zitten de christendemocraten op een dood spoor.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig