Een kamermeerderheid van 97 parlementsleden heeft zijn vertrouwen in de regering Verhofstadt III uitgesproken. Eén iemand onthield zich bij de stemming. Het gaat om een parlementslid van N-VA.
De meerderheid van CD&V/N-VA, Open Vld, PS, MR en cdH stemde voor de benoeming, met uitzondering van N-VA'ster Sarah Smeyers. er kwamen 46 tegenstemmen van oppositiepartijen sp.a, Vlaams Belang, LDD en Ecolo/Groen! en FN.

De Kamer kwam uitzonderlijk op zondag bijeen om haar vertrouwen aan de interimregering te kunnen geven.

Met de onthouding wou de N-VA protesteren tegen het uitblijven van een staatshervorming. Er is bij 'opbod' beslist wie zich zou onthouden. Wie meest bood, moest niet voor stemmen. De opbrengst ging naar Music for life. De actie bracht 2.000 euro bij.

Die onthouding is een uiting van bezorgdheid over de interimregering, zegt Bart De Wever. 'Deelnemen aan een interimregering is niet onze taak. Dringende zaken kunnen gerust door anderen worden opgelost. De rol van N-VA ligt in het onderhandelen over de communautaire thema's en dat willen we blijven doen', aldus De Wever voor de Kamer.

Daarbij beseffen we dat we met lege handen staan en de onderhandelingen van nul moeten heropgebouwd worden', besloot De Wever.