KIEV - De Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBU ontkent dat het betrokken was bij de dioxinevergiftiging van oppositieleider Viktor Joesjtsjenko. De SBU heeft niets te maken met de verslechtering van de gezondheid van Joesjtsjenko, stelt de geheime dienst op zijn website. Onlangs zei Joesjtsjenko dat hij vermoedelijk op 5 september is vergiftigd, tijdens een etentje met SBU-chef Ihor Smeshko en zijn plaatsvervanger.

Twee weken geleden bevestigden artsen in Wenen dat vergiftiging door dioxine de oorzaak is van de mysterieuze aandoening die Joesjtsjenko’s gelaat in korte tijd verminkte. Justitie en het parlement in Oekraïne stelden daarop een onderzoek in naar wat er precies is gebeurd. De SBU heeft zich bereid verklaard daaraan mee te werken.

Zondag neemt Joesjtsjenko het opnieuw op tegen premier Viktor Janoekovitsj, in de door het hooggerechtshof bevolen reprise van de beslissende stemronde in de strijd om het presidentschap. De eerder gehouden beslissingsronde werd overschaduwd door fraude en na aanhoudende protesten van de oppositie ongeldig verklaard.