ZAANDAM - Het Nederlandse warenhuisconcern Ahold verkoopt zijn Amerikaanse supermarktketens BI-LO en Bruno’s voor 660 miljoen dollar. De nieuwe eigenaar wordt een onderneming die gelieerd is aan de Amerikaanse investeerder Lone Star Funds.

De twee ketens stonden al langer in de etalage. Ahold verwacht dat de transactie begin volgend jaar wordt afgerond. Bij de afronding zal Ahold 560 miljoen dollar van de opbrengst ontvangen en 100 miljoen dollar in depot plaatsen.

BI-LO en Bruno’s zijn twee ketens in het zuidoosten van de Verenigde Staten met samen meer dan 450 winkels. De gecombineerde netto-omzet bedroeg vorig jaar 4,7 miljard euro. Ahold kocht BI-LO in 1977 en Bruno’s in 2001. Deze laatste keten alleen kostte toen 500 miljoen dollar.

De verkoopprijs is lager dan analisten hadden verwacht. Die gingen uit van een bedrag tussen de 700 miljoen en 1 miljard dollar. De verkoop is onderdeel van de strategie van het concern om de portefeuille beter op orde te brengen, de financiële positie te verbeteren en de schuldenlast terug te brengen.