BRUSSEL - Bank- en verzekeringsgroep KBC fuseert met Almanij. Er komt een nieuwe structuur met één management, één kapitaalstructuur en één strategie. Die nieuwe structuur vind zijn neerslag in één vennootschap: KBC Groep NV. Die wordt één van de grootste financiële instellingen van Europa.
Belangrijkste onderdelen van KBC Groep NV zijn KBC Bank, KBC Verzekeringen, KBL European Private Bankers, KBC Asset Management en Gevaert. In de nieuwe structuur krijgen de aandeelhouders van Almanij nieuwe aandelen van KBC volgens de verhouding 1,35 aandeel KBC voor één Almanij. De operatie zou tegen maart volgend jaar moeten afgerond zijn. , Ze moet wel nog de goedkeuring krijgen van de concurrentie-autoriteiten.

Maar eerst gaat Almanij alle aandelen van KBLux overnemen tegen 150 euro per gewoon aandeel en 135 per preferent aandeel. Het gaat om een "onvoorwaardeljk openbaar bod", en is noodzakelijk "om een zuivere structuur met één beursnotering te krijgen", verklaarden de hoofdrolspelers vandaag op een persconferentie. Wachten met het bod op KBLux tot na de fusie tussen KBC en Almanij zou te gecompliceerd zijn.

KBC Groep NV heeft een geschatte marktkapitalisatie van 21 miljard euro. Daarmee wordt de groep één van de grootste financiële instellingen van Europa ("ongeveer top drie") en één van de grootste ondernemingen van België. KBC Groep NV zal ongeveer 11 miljoen klanten tellen en 52.000 medewerkers.

KBC en Almanij kenden tot nu toe een zeer ingewikkelde structuur. Dat is voor een groot stuk het gevolg van de fusie tussen Cera, Kredietbank en ABB tot KBC in 1998. Boven Almanij staat een aantal grote aandeelhouders zoals de Vlaamse families Vlerick, Vanden Avenne en Collin, de Belgische Boerenbond en de coöperanten van Cera en Almancora. Onder Almanij zitten dan KBC, KB Lux en de Gevaert-holding.

Eind november kondigde KBC voor het eerst aan dat het een vereenvoudiging van zijn groepsstructuur onderzocht. Het scenario zoals het vandaag is bevestigd, namelijk een opslorping van Almanij door KBC, was vorige week per ongeluk gelekt door het credit-ratingsbureau Moody's. Dat bureau moest op vraag van KBC-Almanij een rating maken van de nieuwe structuur, maar om een nog onbekende kregen alle klanten van Moody's het vertrouwelijke rapport te zien. De beursautoriteit CBFA vroeg Moody's al om uitleg.

De handel in aandelen van KBC, Almanij en Almancora is vanochtend geschorst. De voorbije dagen was er niet veel beweging in de aandelen van de betrokken partijen.