Prins Bernhard schreef Hitler brieven
Foto: © united press
RIJSWIJK - De overleden Nederlandse prins Bernhard heeft Adolf Hitler twee brieven geschreven vlak voor zijn huwelijk met de toenmalige kroonprinses Juliana. De prins wilde Hitler verzekeren van zijn steun aan het Duitsland van die tijd. De Nederlandse krant Trouw vond de twee brieven in het Bundesarchiv van Berlijn.

De krant publiceert vandaag een kopie van de eerste brief. De inhoud van de tweede brief is niet openbaar. De brief was verzegeld en niemand mag de inhoud weten.

Zoals bekend stond prins Bernhard indertijd onder grote Duitse druk. Vlak voor zijn huwelijk met Juliana werden paspoorten van enkele Duitse gasten geconfisqueerd om te voorkomen dat zij naar de bruiloft zouden gaan.

De prins was ook aangedaan over de campagne die de Duitse pers tegen hem zou voeren. Journalisten en diplomaten zouden van een schande spreken omdat Bernhard niets zou hebben gedaan aan incidenten in Nederland, waarbij vlaggen met het hakenkruis waren neergehaald, aldus Trouw.

Op 1 januari 1937 stuurde Bernhard een persoonlijke brief aan Hitler. Daarin vroeg hij eerherstel en sprak hij zijn ontsteltenis uit over Duitse mediaberichten. In de brief schreef Bernhard dat de vlaggenincidenten op een misverstand berustten. De brief van de prins had succes, want zijn gasten kregen hun paspoorten terug. Op 3 januari stuurde de prins de tweede, geheime brief.

Prins Bernhard overleed op 1 december van dit jaar op 93-jarige leeftijd. In 1940 koos hij de kant van de Nederland in de Tweede Wereldoorlog, en niet die van zijn thuisland Duitsland.