Gents afval wordt weer opgehaald
Foto: © belga
GENT - In Gent wordt het afval weer opgehaald. De werknemers van afvalintercommunale Ivago gaan ermee akkoord dat de hogere eindejaarspremie op een geblokkeerde rekening wordt geplaatst, tot de Vlaamse overheid en vakorganisaties er een beslissing over nemen. Eerder vanochtend sprak het personeel zich nog uit tegen het jongste verzoeningsvoorstel, maar na nieuwe gesprekken is iedereen aan het werk gegaan.

De directie wil volgend jaar praten over een loonsaanpassing van de chauffeurs, na het afsluiten van het sectoraal akkoord, zegt Freddy Wychuyse van de christelijke vakbond CCOD. Die intentieverklaring heeft de laatste tegenstand bij de stakers gebroken, aldus nog Wychuyse. De directie is bereid om voor de loonaanpassing alle denksporen te volgen. Ze had er ook mee gedreigd al haar voorstellen in te trekken, als de staking vandaag niet werd opgeheven.

De staking bij Ivago duurde een week. Sinds vorige week donderdag werd er in Gent en omstreken, behalve in Destelbergen, geen huisvuil meer opgehaald.

Eerder vanmorgen verwierpen de werknemers het verzoeningsvoorstel omdat het niet meteen ingaat op de andere eisen van de bonden - een ander soort prestatiepremie, loonaanpassing voor de chauffeurs, een andere personeelsbezetting aan de verbrandingsoven. Werkgroepen moeten de eisen nu onderzoeken.