BRUSSEL - De Franstalige ministeriële kabinetten geven meer geld uit dan de Vlaamse, maar als men de globale uitgaven bekijkt zijn er geen verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land. Dat bericht La Libre Belgique op basis van een onderzoek door het Studiecentrum voor de Waalse economie.

De studie toont aan dat er in Wallonië proportioneel 2,26 keer meer wordt uitgegeven aan ministeriële kabinetten dan in Vlaanderen, en 2,59 keer meer dan in Brussel. Maar in Vlaanderen gaan dan weer meer middelen naar de administratie. Een deel van het werk dat de kabinetten van de Waalse gewest- en Franstalige gemeenschapsregering doen, gebeurt in Vlaanderen door de administratie. De globale kosten aan beide kanten van de taalgrens zijn vergelijkbaar, aldus professor Deschamps van de universiteit van Namen, die het onderzoek leidde.

Christian De Visscher, professor administratief recht aan de UCL, wijst er op zijn beurt op dat de Franstaligen ,,met een handicap zijn gestart''. Aan het begin van de defederalisering van België werden de Franstalige gewest- en gemeenschapsregering geïnstalleerd zonder ondersteunende administratie. De transfer van het personeel gebeurde slechts beetje bij beetje, aldus de prof. Hij voegt eraan toe dat de ,,aanvankelijke verplichting, nadien een gewoonte is geworden''.