MOSKOU - De Russische petroleumgroep Rosneft heeft alle aandelen van Baikalfinansgroep gekocht, en is zo eigenaar geworden van Yuganskneftegaz. Daardoor komt de Yukos-dochter toch in handen van de staat terecht. Volgens de Russische premier Poetin is de hele procedure legaal verlopen.

Baikalfinansgroep kocht vorig weekend Yuganskneftegaz voor 9,35 miljard dollar op een veiling. Toen werd aangenomen dat de groep, die pas begin deze maand geregistreerd werd, opgezet was zodat de staat de Yukas-dochter in handen kon krijgen. Een Amerikaanse rechter had bepaald dat de staat niet mocht bieden op het oliebedrijf.

,,De Russische staat heeft ,,wettelijke marktmechanismes gebruikt om zijn belangen te verzekeren'', reageeerde de Russische president Vladimir Poetin vandaag. Volgens hem heeft het Russische staatsbedrijf Rosneft de Yukos-activa verworven, ,,volledig overeenkomstig de regels van de markt''. Zoals elke privé- of openbare onderneming, heeft Rosneft dat recht, en daar heeft het gebruik van gemaakt, aldus Poetin.

Algemeen wordt ervan uitgegaan dat nu Rosneft feitelijk eigenaar is geworden van Yuganskneftegaz, het Kremlin zijn greep op Yukos en de Russische energiesector verstevigt. Rosneft is de laatste grote oliemaatschappij die in handen is van de Russische staat. De nummer twee van de presidentiële administratie en vertrouweling van Vladimir Poetin, Igor Setchine, werd in juli benoemd aan het hoofd van de raad van bestuur van Rosneft.

Yukos heeft al gerechtelijke stappen aangekondigd tegen de echte kopers. ,,Wie ook de ultieme koper is, het bedrijf en zijn aandeelhouders zullen de resultaten van de veiling en de eigendomsrechten van degene die de aandelen verworven hebben, voor de rechtbank betwisten'', stelde Yukos-woordvoerder Alexander Chadrine vandaag. ,,We zullen dat in Rusland doen, maar ook voor internationale rechtbanken.''

Yukosdochter Yuganskneftegaz werd zondag geveild om een deel van de gigantische belastingschuld af te lossen die de Russische staat van de oliegigant vordert.