JERUZALEM - Israël weigert de Palestijnse leider Yasser Arafat het recht om op kersnacht de middernachtmis in Bethlehem bij te wonen, zo besliste het Israëlische veiligheidskabinet zaterdag.
"Het veiligheidskabinet is van oordeel dat Arafat niets heeft ondernomen om terroristische organisaties te ontmantelen en terroristische acties tegen Israël tegen te gaan, noch om de moordenaars van minister van toerisme Rehavam Zeevi te arresteren en te bestraffen", aldus een mededeling van het bureau van de Israëlische premier Ariel Sharon.

Arafat had voor de formele bekendmaking al aangekondigd "desnoods te voet" naar Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever, te gaan. Sinds de Israëlische terugtrekking uit Bethlehem in 1995 woont de Palestijnse leider elk jaar op kerstavond de middernacht bij in Sint-Catherinakerk. Om de 25 kilometer tussen Ramallah en Bethlehem te overbruggen, moet Arafat over Israëlisch grondgebied.

"Niemand kan mij beletten naar Betlehem te gaan", verklaarde Arafat zondag in Ramallah Zo mogelijk wil Arafat zondag al per auto naar Betlehem, zo luidde het in de omgeving van de Palestijnse leider.

De Verenigde Staten hebben Israël opgeroepen Arafat tot de middernachtsmis toe te laten.