BRUSSEL - De Duitse chocoladefabrikant Storck neemt ook in België bepaalde loten van zijn chocolade van het merk Merci uit de handel. Een voorzorgsmaatregel, want vermoedelijk is er ook met die chocolade niets aan de hand. Wie thuis nog chocolade van de bewuste loten liggen heeft, kan zijn geld terugkrijgen.
Dat zei woordvoerder Raymond Van den Brande van de Belgische afdeling van Storck zaterdagavond op de VRT-televisie. Noch in Duitsland, noch in België heeft de overheid beslist om de chocolade uit de rekken te halen. Het gaat louter om een initiatief van Storck zelf.

In Duitsland is eerder salmonella in chocolade gevonden. Volgens een laatste balans raakten 308 personen besmet. Uit voorzorg haalt Storck alle chocolade uit de winkelrekken die met dezelfde besmette lading cacaoboter gemaakt zijn.

In België ligt chocolade van het merk "Merci" in de winkelrekken die met de bewuste lading cacaoboter is gemaakt, maar dan alleen die van het soort "finest selection" met de vervaldata april 2002 of mei 2002. Uit voorzorg haalt Storck die uit de rekken.

Wie die chocolade thuis heeft liggen, wordt aangeraden ze niet op te eten. Storck betaalt de aankoop terug. Daarvoor moet de consument enkel de streepjescode en de vervaldatum samen met het nummer van zijn bankrekening naar Storck terugsturen. De aankoopprijs plus de verzendingskosten worden vervolgens doorgestort, aldus Van den Brande.