BRUSSEL - Radio Donna en de Franstalige openbare omroep RTBF hebben zaterdag 650 kilogram vreemde munten verzameld voor de actie "Change for the Future", een initiatief van acht niet-gouvernementele organisaties. Daarmee bedraagt de totale opbrengst van de actie momenteel 10,5 ton. Streefdoel is 100 tot 150 ton tegen eind maart 2001.
Donna en RTBF werkten zaterdag aan de actie mee. In drukke winkelstraten in de grootste steden stonden Change for the future-stands opgesteld waar iedereen met zijn vreemde munten terecht kon. Radiostemmen Leen Demaré en Jan Bosman brachten de hele dag verslag uit in elk radioprogramma van Donna. In Franstalig België deed de RTBF zaterdag een gelijkaardige actie.

Om 18u30 werd de ingezamelde buit van Donna en RTBF gewogen op een weegschaal op Brucargo in Zaventem. Daar bleek dat zaterdag 650 kilogram vreemde munten was samengebracht.

Change for the Future is een initiatief van acht niet-gouvernementele organisaties om vreemde munten in te zamelen. De meeste Europese munten worden immers waardeloos met de overschakeling op de euro.

De inzamelingsactie is een initiatief van ngo's zoals Amnesty International, Vredeseilanden, Child Focus, Handicap International, Oxfam, Unicef en WWF. Men hoopt zo 100 miljoen frank (2,5 miljoen euro) te kunnen inzamelen. Daarvoor zijn 100 tot 150 ton muntstukken nodig.