WASHINGTON - Een toestel van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines is zaterdagnamiddag afgeleid naar de luchthaven van Boston. In een schoen van een passagier werd een kleine hoeveelheid explosieven gevonden. De passagier, in het bezit van een vervalst Brits paspoort, is gearresteerd.
Dat maakte Tom Kinton, directeur van de internationale luchthaven van Boston, bekend. "Iets ernstig is voorkomen", zei hij op een persconferentie.

Vlucht 63 van American Airlines verzekerde de verbinding Parijs-Miami. Een lid van het boordpersoneel rook een zwavelgeur en bemerkte een uithangende kabel aan de schoen van de passagier die direct werd overmeesterd vooraleer het vliegtuig met spoed werd afgeleid naar de Logan-luchthaven van Boston.

Volgens sommige bronnen heeft de verdachte passagier geprobeerd zijn verborgen explosieve lading te ontsteken, maar werd hij net op tijd overmeesterd door leden van de bemanning en passagiers.

Brits paspoort
Twee F-15 gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht escorteerden het toestel op weg naar Boston. De 185 passagiers en bemanningsleden konden daar het vliegtuig veilig verlaten. Het toestel werd meteen onderzocht door agenten van de federale politie (FBI) die de verdachte onderschepten.

Radiologisch onderzoek van de schoen toonde aan dat er "voldoende explosieven inzaten om schade toe te brengen", legde Kinton uit. De man had een vals Brits paspoort met de naam Richard Colvin Reid, geboren 1973. Het paspoort werd uitgeschreven door de Britse ambassade in België. Een "duty officer" van de Britse diplomatieke vertegenwoordiging in Brussel zei door de Amerikaanse opsporingsdiensten te zijn gecontacteerd maar had geen toegang tot de dossiers van recent uitgeschreven paspoorten. Het paspoort zou drie weken geleden zijn uitgeschreven.

De Amerikaanse politie zou ook een poeder aan het analyseren zijn dat de Srilankaan op zak had. De luchthavenautoriteiten van Boston, waarnaar de vlucht tussen Parijs en Miami werd afgeleid nadat passagiers de man hadden overmeesterd, spraken eerder over C4, een krachtig kneedbaar explosief.