ANTWERPEN - De Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit (FWH) heeft zondag kort na middernacht, tijdens de Lesbian and Gay Night in Antwerpen, de jaarlijkse Homofobie- en Homofolie-prijzen uitgereikt.
De Homofobie-prijs, voor de meest holebi-onvriendelijke uitspraak van het afgelopen jaar, wordt dit jaar gedeeld door Anderlecht-manager Michel Verschueren en de raadsheren van de Raad van State. De Homofolie-prijs, voor het meest markante holebi-vriendelijke standpunt, gaat naar de Scouts en Gidsen van België.

Deze laatsten krijgen de waardering van de FWH omdat ze op de laatste Europese Conferentie van scouts en gidsen een resolutie lieten goedkeuren om homoseksualiteit niet als discriminerende factor te beschouwen in scouting of guiding.

De holebi-groepen gaven Michel Verschueren de Homofobie-prijs omwille van zijn "denigrerende uitspraken over holebiseksualiteit", zegt Anke Hintjens van FWH in een mededeling. "Zo noemde hij twee mannen of twee vrouwen in één bed decadent. Hij zei ook dat holebi's tegennatuurlijk zijn", aldus Hintjens.

Na het afsluiten van de procedure voor de nominaties voor de Homofobie-prijs, gaf de Raad van State een negatief advies over een wetsontwerp van federaal minister voor Gelijke Kansenbeleid Laurette Onkelinx dat het homohuwelijk wil toelaten. FWH noemt dat advies "middeleeuws" omdat het hoge rechtscollege wetteksten uit de tijd van Napoleon gebruikt om te argumenteren dat het huwelijk altijd iets geweest was tussen man en vrouw en dus niet kan opengesteld worden voor koppels van gelijk geslacht.

De raad van bestuur van de FWH besliste om ook de Raad van State de Homofobie-prijs te geven. De raadsheren en -dames van de Raad van State krijgen van de initiatiefnemers een cartoon van Zaza.