De 38-jarige straatveger die donderdag een tiental kleuters had meegenomen naar een supermarkt, is door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft het Brusselse parket vrijdagnamiddag meegedeeld. Het Brusselse parket vroeg eerder de aanhouding van de man.
Een van de voorwaarden voor zijn vrijlating is dat de man twee uur per week aan sport moet doen. Daarnaast moet hij in therapie en mag hij geen enkele school dichter dan 150 meter naderen. Volgens het Brusselse parket is die laatste voorwaarde eerder uitzonderlijk maar kan de onderzoeksrechter elke voorwaarde opleggen die hij nuttig acht.

De feiten vonden plaats op een speelplein aan de Waterloosesteenweg in Elsene. Het pleintje wordt door een naburige school gebruikt tijdens de pauzes en dat was gisteren ook het geval om 10.50 uur toen een groep kleuters van drie en vier jaar er aan het spelen was.

Een tiental kinderen werd door een straatveger weggelokt. De man nam ze mee naar een Delhaize-supermarkt en kocht daar snoepgoed en chips voor hen.

In de winkel werden ze al gezien door een onderwijzeres van de school, maar die vermoedde niets. Het was pas toen de kinderen met de man terugkeerden naar het speelpleintje dat de kleuterleidster die daar aanwezig was, hen opmerkte. Zij hield de straatveger tegen en liet de politie verwittigen.

Bij een eerste ondervraging zei de man dat hij zelf geen kinderen had maar er dol op was. Hij was bekend bij het gerecht omdat hij verschillende keren veroordeeld was voor diefstallen maar nooit voor zedenmisdrijven. Ook donderdag bracht hij hen ongedeerd terug. Zijn werk als straatveger maakt deel uit van een werkstraf.

Het Brusselse parket vorderde toch zijn aanhouding voor ontvoering van kinderen jonger dan twaalf jaar maar de onderzoeksrechter is daar niet op ingegaan.