BRUSSEL - De Gouden Spikes 2002, die de beste Belgische atleten van het voorbije jaar bekronen, werden zaterdagavond in Brussel uitgereikt aan sprintster Kim Gevaert en 400 m-loper Cédric Van Branteghem. Met de Gouden Spike worden de beste Belgische atleten van het voorbije seizoen beloond. De uitreiking had plaats in Cirque Bouglione. Michael Velter en Elfje Willemsen werden bekroond als revelatie van het jaar.
Ook al is het de tweede gouden Spike voor Kim Gevaert, er bestaat geen twijfel over dat de Europese kampioene 60 m indoor en Europese vice-kampioene op de 100 en 200m, deze trofee nog meer apprecieert. ,,Ik ben nog blijer met deze prijs die een exceptioneel jaar bekroont'', zegt Kim Gevaert, die de records op de 100, 200 en 4 x 100 en de 60 m in de zaal verbeterde. Gevaert verzamelde 243 punten. Ze is daarmee ver voor marathonloopster Marleen Renders (65 punten) die met haar records op de marathon en de halve marathon, voor de achtste maal op het jaarlijks podium staat. 400m specialiste Sandra Stals behaalde 49 punten.

De strijd bij de heren kondigde zich zwaarder aan bij de heren tussen Cédric Van Branteghem (200 en 400 m) en Joeri Jansen (800 m). Maar uiteindelijk woog de zesde plaats van de Gentenaar op de Europese kampioenschappen van Munchen en zijn record op de 400 m indoor zwaarder dan de wereldtijd van Jansen op de Memorial Van Damme (1:44.38). Van Branteghem behaalde 203 punten tegenover 105 voor Jansen. ,,Ik denk dat in de hoofden van de mensen een plaats in een grote wedstrijd belangrijker is dan een buitengewone tijd op een meeting. Maar het is leuk te hebben. Ik stel vast dat iedereen waardeert waar ik mee bezig ben en de waarde inziet van mijn prestaties'', legt de Belgisch kampioen op de 200 m uit. De polsstokspringer Thibaut Duval, die het nationale record op 5m70 bracht, eindigde derde met 64 punten.

Elfje Willemsen werd tot revelatie van het jaar gekozen. Hoewel ze nog maar scholier is, haalde ze de finale op de wereldkampioenschappen voor junioren en zette ze de beste Belgische prestatie speer (52m60) van het jaar neer. Bij de mannen ging de prijs naar Michael Velter. Hij zou de eerste Belg kunnen zijn die volgend seizoen die voorbij de 17 meter springt in het hink-stapspringen. Dit jaar was hij goed voor de beste Belgische jaarprestatie met een sprong van 16m86. Velter verbeterde hiermee het Belgisch record. Hij werd zowel indoor als outdoor Belgisch kampioen.