LONDEN - Bij branden in Groot-Brittannië zijn zaterdag vijf mensen om het leven gekomen. De brandweer in het Verenigd Koninkrijk is vrijdag in staking gegaan na het mislukken van onderhandelingen over hun loon. De politie weigert te bevestigen of de slachtoffers gered hadden kunnen worden indien de 52.000 Britse spuitgasten het werk niet hadden neergelegd.
Vier personen verloren het leven bij diverse huisbranden. In een caravan werden de verkoolde resten van een man aangetroffen. In de woning van een stakende brandweerman in Warwickshire was er bovendien een poging tot brandstichting. De vrouw en de twee kinderen van de man konden op tijd ontkomen.

De Britse spuitgasten legden een tiental dagen geleden al eens 48 uur het werk neer. Vrijdag gingen ze opnieuw in staking, nu in principe voor acht dagen. Zo'n 19.000 militairen moeten het werk overnemen van de brandweer, maar ze moeten dat doen met verouderd materieel.

Branden zijn in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer 600 doden en 18.000 gewonden. Vooral tijdens de winter breekt er dikwijls brand uit in huizen of bedrijven.