BRUSSEL - De SP.A heeft op haar programmacongres het kartel met Spirit goedgekeurd. Dat gebeurde met 245 stemmen voor, 36 tegen en negen onthoudingen. 84,5 procent van de aanwezige leden schaarde zich dus achter de samenwerking met Bert Anciaux en co, hoewel op het congres verschillende partijafdelingen tegen het kartel kwamen pleiten.
Verschillende afdelingen maakten via hun vertegenwoordiger op het congres bekend dat ze tegen het kartel waren. De Vlaamse socialisten van Brussel-stad bijvoorbeeld omdat Bert Anciaux bij de verkiezingen van 1999 met de toenmalige VU nog voor de VLD koos.

De grootste bekommernis van de meeste kritikasters is dat SP.A'ers met de beloftes aan Spirit mandaten zullen moeten inleveren. ,,Betalen we niet een te hoge prijs voor reizigers zonder bagage?'', vroeg Jan Velleman van de afdeling Liedekerke zich af. Anderen - zoals onder meer SP.A-ouderdomsdeken Fred Patry - stelden dat de partij met de beste ministers in de regering zelf in staat is om bij de verkiezingen 18 procent te halen. De afdeling Brugge vroeg de partij om Spirit een moreel engagement te laten ondertekenen waarin ze stelt dat Spirit-parlementsleden hun mandaat moeten afstaan. ,,Voor het geval dat ze het nog een keer in hun hoofd krijgen om van partij te veranderen.''

,,Verknal dit niet''

Caroline Gennez van Animo (de jongsocialisten) en Philippe De Coene van de afdeling Kortrijk spraken zich wel uit voor het kartel. ,,Het is voor de eerste keer op Vlaams niveau dat verschillende mensen, beiden progressief en links, samen naar de kiezer trekken. Verknal dit niet'', zei De Coene. Gennez wees erop dat de tegenstellingen tussen SP.A en Spirit niet veel niet veel groter zijn dan die tussen de SP.A'ers onderling en besloot dat sociaal-progressieven moeten samenwerking. ,,Dat een sociaal-progressief alternatief maar 15 procent haalt is een schandaal'', klonk het.

Na de vele dissonante geluiden kwam Steve Stevaert tussen met een vurig pleidooi voor het kartel. ,,Er is nog nooit iemand door naar de rivier te kijken aan de overkant geraakt. Je moet je nat maken'', begon hij. Stevaert maakte duidelijk dat de partij uit een onmogelijke positie - verkiezingsnederlaag, financiële problemen, ... - is teruggekomen en dat samenwerking nu noodzakelijk is om verder vooruit te gaan. Door de samenwerking verwateren de standpunten van de twee partijen niet, beklemtoonde hij. ,,We versterken elkaar en behouden onze eigenheid.''

Stevaert ontkende de verhalen in de media over SP.A-parlementsleden die dreigen hun zitje te verliezen. Hij verwees naar kamerfractieleider Dirk Van der Maelen en kamerlid Hans Bonte. ,,Wij zullen niet minder, maar meer mandaten hebben. Geen enkele mandataris zal de rekening moeten betalen'', stelde het SP.A-kopstuk. Een neen-stem zou de partij volgens hem in een impasse doen terechtkomen.