LUIK - Bob Kabamba, een Belg van Congolese origine, heeft zaterdag voor een verrassing gezorgd op de algemene vergadering van de Franstalige groene partij Ecolo. Kabamba zal de tweede plaats innemen op de kieslijst van de partij voor de senaat. Lijsttrekker wordt minister van Mobiliteit Isabelle Durant.
De militanten van Ecolo hebben Durant in de eerste ronde met meer dan 80 procent van de stemmen verkozen als lijsttrekker. Maar terwijl iedereen voor de tweede plaats een duel verwachtte tussen senator Josy Dubié en het Waalse parlementslid Philippe Henry, was het uiteindelijk outsider Kabamba die na drie stemronden als overwinnaar uit de strijd kwam.

Kabamba woont in Dour, is getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is in 1967 geboren in Bukavu in het oosten van Congo en arriveerde in 1987 in België. Kabamba studeerde aan de universiteit van Luik waar hij momenteel Afrikaanse geopolitiek doceert. Hij sloot zich drie jaar geleden aan bij de Franstalige groenen.

Indien Kabamba het haalt, wordt hij de eerste burger van Congolese origine in de politieke geschiedenis van België die in de senaat mag zetelen. Toch relativeert hij het belang van een eventuele verkiezing. ,,Congo en België hebben een zeer lange en intense gemeenschappelijke geschiedenis. Ik ben slechts een kleine druppel in deze geschiedenis'', aldus Kabamba.