POINTE-A-PITRE - De Engelse Ellen MacArthur (Kingfisher) is vrijdagavond met haar boot met enkelvoudige romp als eerste aangekomen in Pointe-à-Pitre in Guadeloupe, het eindstation van de zevende editie van de Route du Rhum, een transatlantische solozeiltocht.
Haar landgenoot Mike Golding (Ecover) legde 9 uur, 17 minuten en 48 seconden later beslag op de tweede plaats. De volgende boten die in Point-à-Pitre verwacht worden zijn twee Franse trimarans, de Géant van Michel Desjoyeaux en de Biscuits La Trinitaine van Marc Guillemot.

MacArthur legde de 3.640 mijl van het theoretische parcours officieus af in 13 dagen, 13 uur, 31 minuten en 47 seconden. Ze verbetert daarmee het record dat de Fransman Yves Parlier (Cacolac d'Aquitaine) in 1994 neerzette (15 dagen, 19 uur, 23 minuten en 35 seconden). Ze vaarde met een gemiddelde snelheid van 129 knopen per uur.

MacArthur is na de Française Florence Arthaud in 1990 pas de tweede vrouw die deze wedstrijd kan winnen. De Engelse won de wedstrijd ook al eens in 1998 maar dan wel in klasse 2 van de boten met enkelvoudige romp. Vorig jaar werd ze tweede in de Vendée Globe. Ellen MacArthur slaagde erin een hevig onweer te vermijden waardoor ze zelfs de snellere trimarans achter zich liet. Alleen Mike Golding bleef in haar spoor. De twee waren in een hevige strijd voor de overwinning verwikkeld. Het was de amper 26-jarige MacArthur die het pleit in haar voordeel beslechtte.

Desjoyeaux bij trimarans

De Fransman Michel Desjoyeaux (Géant) heeft bij de trimarans gewonnen. Hij overschreed de meet zaterdag om 16u38 plaatselijke tijd en had voor de 3.551 mijl tussen Saint Malo en Point-à-Pitre 13 dagen, 7 uur en 53 minuten nodig.