GENT - De Zwitsers Bruno Risi en Kurt Betschart hebben de 62ste editie van de zesdaagse van Vlaanderen-Gent gewonnen, een uitgave die wellicht de geschiedenis ingaat als een van de spannendste ooit. Ze haalden het voor onze landgenoot Matthew Gilmore en de Brit Bradley Wiggins die in dezelfde ronde eindigden maar drie punten minder hadden.
Die drie teams stonden nog in dezelfde ronde bij de start van de afsluitende ploegkoers. Madsen-Nothstein hadden 411 punten, Gilmore-Wiggins 354, en Risi-Betschart 343. De rest volgde op een of meerdere ronden.

De eerste aanval werd ingeleid door het tweetal Matthew Gilmore-Bradley Wiggins gevolgd door Jimmi Madsen en Marty Nothstein. Zij slaagden erin de rest een ronde aan de broek te lappen maar ook Bruno Risi en Kurt Betschart konden de leiders vervoegen. De drie duo's bleven de koers smaak geven en gaven elkaar geen duimbreed toe.

Tot Gilmore-Wiggins en Risi-Betschart ten aanval trokken en opnieuw een ronde pakten. Het Kuipke ontplofte helemaal toen Gilmore en Wiggins het nog eens probeerden. De Zwitserse concurrentie reageerde gevat. Madsen en Nothstein moesten afhaken.
In een denderende finale bepaalden uiteindelijk de punten tijdens de laatste vijf sprinten wie met de zege huiswaarts mochten. De beslissing viel in de allerlaatste sprint. Gilmore-Wiggins totaliseerden op dat moment 378 punten en Risi-Betschart 377 punten. In die spurt haalde Bruno Risi het voor Matthew Gilmore. Meteen genoeg voor de eindzege.

 • De eindstand
  1. Bruno Risi-Kurt Betschart (Zwi) 387 punten
  2. Matthew Gilmore-Bradley Wiggins (Bel/GBr) 384
  Op 1 ronde:
  3. Jimmi Madsen-Marty Nothstein (Den/VSt) 431
  4. Silvio Martinello-Marco Villa (Ita) 250
  Op 2 ronden:
  5. Robert Slippens-Danny Stam (Ned) 297
  6. Andreas Kappes-Andreas Beikirch (Dui) 217
  Op 9 ronden:
  7. Alexander Aeschbach-Franco Marvulli (Zwi) 252
  Op 10 ronden:
  8. Steven De Neef-Gerd Dorich (Bel/Dui) 101
  Op 15 ronden:
  9. Lorenzo Lapage-Adriano Baffi (Bel/Ita) 122
  Op 27 ronden:
  10. Jimmy Hansen-Matthe Pronk (Den/Ned) 116
  Op 29 ronden:
  11. Martin Liska-Jozeg Zabka (Slk) 71
  Op 39 ronden:
  12. Wouter Van Mechelen-Franz Stocher (Bel/Oos) 136
  Op 40 ronden:
  13. Iljo Keisse-Jean-Pierre Van Zyl (Bel/ZAf) 229