RAFAH - Bij een zelfmoordaanslag op een Israëlische patrouilleboot zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de kust van de Gazastrook de twee daders om het leven gekomen. Vier Israëlische soldaten raakten gewond.
Volgens de Israëlische radio kwamen de daders in een vissersbootje vol springstof met hoge snelheid op het marineschip af. Vlak voor de twee vaartuigen in botsing kwamen, explodeerde de vissersboot. De terreurorganisatie Islamitische Jihad heeft zaterdag de zelfmoordaanslag opgeëist. Volgens een hoog verantwoordelijke van de Jihad kwamen daarbij twee ,, martelaren'', 19 en 21 jaar oud, om het leven. Israël heeft als reactie de kuststrook afgezet.

VS willen dat Israël militaire operaties staakt

De Verenigde Staten hebben Israël vrijdag gevraagd zo snel mogelijk een einde te maken aan de militaire operaties tegen vermeende Palestijnse terroristen in de bezette gebieden. Israël heeft bij invallen vrijwel de hele Westelijke Jordaanoever opnieuw militair bezet, inclusief Bethlehem. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde de Amerikaanse veroordeling van de zelfmoordaanslag in west-Jeruzalem, waardoor donderdag mensen om het leven kwamen. Hij bevestigde dat Israël volgens de Verenigde Staten het recht heeft zich te verdedigen. ,,We vragen evenwel aan de Israëli's om zich tijdens hun militaire operaties rekenschap te geven van de gevolgen, hun acties zo snel mogelijk te beëindigen en maatregelen te nemen om te vermijden dat er nog meer burgerslachtoffers vallen'', aldus de woordvoerder.