Premier Yves Leterme heeft dinsdagavond op de RTBF verklaard dat hij "de bladzijde heeft omgedraaid" nadat de N-VA zijn steun aan de federale regering heeft opgezegd. De N-VA heeft "zijn verantwoordelijkheid niet willen nemen" voor een dialoog met het oog op een staatshervorming, luidde het.
Leterme was, samen met voormalig Vlaams minister Geert Bourgeois, de vader van het kartel tussen CD&V en N-VA. Hij geeft toe dat hij daardoor een beetje bedroefd was door de gebeurtenissen van de voorbije dagen, maar stelt ook dat hij geen teleurstelling meer voelt. "De bladzijde is omgedraaid", zegt hij.

Op de vraag of hij zelf had gedacht dat het kartel ooit zou ophouden te bestaan, antwoordde Leterme dat "op een dag de wegen zouden scheiden, eens het contract uitgevoerd zou zijn, hoewel ik had verkozen voort te gaan". De premier wees erop dat het kartel nog steeds bestaat op lokaal en provinciaal niveau. Hij vindt ook dat het "op basis van goede akkoorden" mogelijk moet zijn in andere dossiers samen te werken.

Voor de premier is het duidelijk dat de N-VA geen akkoord, geen compromis wilde, terwijl om tot een staatshervorming te komen, compromissen nodig zijn. "De N-VA wilde zich niet achter de evidentie scharen dat er een compromis met de Franstaligen nodig is", aldus Leterme. "De partij heeft ervoor gekozen haar verantwoordelijkheid niet te nemen, het is niet onze keuze", voegde hij er aan toe.

Intussen kondigt Leterme een "sterke en heldere" regeerverklaring aan. Hij meent ook dat het belangrijk is dat het communautaire dossier niet meer op de federale regeringstafel ligt. "We kunnen ons concentreren op sociaal-economische dossiers, justitie, migratie en andere dossiers", aldus nog de premier.

Volgens Leterme dienen de komende maanden zich als moeilijk aan. Er is de internationale economische conjunctuur, maar ook de nakende onderhandelingen over het interprofessioneel akkoord en de opmaak van de begroting, die "niet eenvoudig" zal zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig