CD&V bevestigt kartelbreuk op nationaal en Vlaams niveau
Foto: belga
Het kartel CD&V-N-VA houdt op Vlaams en nationaal niveau op te bestaan. Dat heeft CD&V-voorzitster Marianne Thyssen dinsdagavond bevestigd na afloop van de algemene vergadering van CD&V in Zellik. De partij lijkt de pagina te hebben omgedraaid. Volgens voorzitter Thyssen heeft de partijtop de steun gekregen om de communautaire dialoog op te starten.
De CD&V-top heeft dinsdag de algemene vergadering kunnen overtuigen dat de beslissing om deel te nemen aan de communautaire dialoog onder leiding van Kris Peeters de juiste beslissing was. Zo verklaarde voorzitster Thyssen op een geïmproviseerde persbriefing na afloop van de algemene vergadering. Naar verluidt zouden premier Yves Leterme en Jo Vandeurzen met vuur de partijkeuze hebben verdedigd en hebben opgeroepen om de dialoog te steunen.

Bedoeling is ook dat die partijkeuze zaterdag wordt verdedigd en besproken op het CD&V-congres in Brussel. Oorspronkelijk zou dat een themacongres worden (Klaar voor de wereld), maar dat plan wordt nu omgegooid. Het wordt een actualiteitscongres waar de leden "zullen terechtkunnen met al hun vragen en zorgen", dixit Thyssen.

Voor aanvang van de vergadering was er wat onzekerheid hoe hard de ontgoocheling en de kritiek over de breuk met N-VA zou klinken. Er was ook het risico dat die ontgoocheling het congres van zaterdag zou overschaduwen.

"Ik zie niet echt ontgoocheling. Ik zie eerder bezorgde leden. Mensen die zich afvragen: hoe komt het toch dat die relatie stukgelopen is? Moest dat nu echt gebeuren? " aldus Thyssen. Over het voortbestaan van het Vlaams kartel, was de voorzitster duidelijk. Zij had dinsdag een gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

"We hebben vastgesteld dat wat het Vlaamse en het federale niveau betreft onze wegen uiteen gaan". Op het lokale en provinciale niveau worden de kartelbanden niet opgeblazen. "Niemand moet zich verheugen op een komende vechtscheiding. We gaan de praktische zaken netjes afwikkelen", stelde Thyssen.

N-VA voorzitter Bart De Wever schilderde de kartelbreuk maandag al af als "een catastrofe voor Vlaanderen". "Daar had hij eerder aan moeten denken", counterde Jo Vandeurzen dinsdag.

Yves Leterme benadrukte dat zijn partij echt een staatshervorming wil en dat de CD&V "de moed wil hebben om die staatshervorming binnen te halen". "We willen dus niet de optie nemen om gewoon aan de kant te gaan staan", klonk het. Leterme zij nog dat hij Peeters "schouder-aan-schouder" zal steunen in de communautaire dialoog.

Peeters vulde meteen aan dat het opstarten van de dialoog "moed" vereist. Hij counterde ook de kritiek van jongerenvoorzitter Bert De Brabandere. Die verklaarde dinsdag dat zijn partij op basis van "foute informatie" (de garanties van de Franstaligen, nvdr) een beslissing heeft genomen en riep op om de beslissing terug te draaien. "Ik zie niet in op welke manier wij zouden voorgelogen zijn", aldus Peeters.

Peeters toonde zich ook ontstemd over bepaalde geruchten. Hij verwees naar een binnenlopend bericht over een zogenaamde "zware clash" tussen hemzelf en Leterme. Dat bericht werd op verbazing en ongeloof onthaald. "We kunnen die clash nog organiseren, hé Peeters", lachte Leterme. JongCD&V-voorzitter Bert De Brabandere nam voor de vergadering geen blad voor de mond. De Brabandere, die maandag namens Jong CD&V zijn vertrouwen in de federale regering opzegde, meent dat zijn partij op basis van "foute informatie" (de garanties van de Franstaligen, nvdr) heeft beslist om deel nemen aan de communautaire dialoog.

Volgens De Brabandere is het niet te laat die beslissing terug te draaien. Hij wil dat zijn partij alles doet om het kartel te herstellen. Op de vraag of premier Leterme dan moet opstappen, antwoordde hij: "Dat had vrijdag al moeten gebeuren na de uitspraken van Reynders".

Volgens de CD&V-jongerenvoorzitter heerst er "grote ongerustheid" aan de basis en stromen de mails met ontgoochelde reacties binnen.